1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak Przełyku |
Ola Olka
Odpowiedzi: 50
Wyświetleń: 19492
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-11-08, 09:00 Temat: Rak Przełyku |
Semper Fidelis napisał/a: | Jestem ciekaw co wy na to z racji tego że zaufania z racji tego co mnie spotykało podczas leczenia w tym szpitalu zostało mi nie zawiele ciekawi mnie co wy o tym sądzicie. | Może warto by skonsultować równolegle z innym lekarzem? Nawet prywatnie? Z racji tego braku zaufania...
Ja chyba jednak skłaniałabym się żeby wziąć tą chemię ale nie jestem specjalistą...
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-10-09, 07:19 Temat: Rak Przełyku |
Semper Fidelis no to tego podejrzanego węzła już nie ma (upewnij się ) O ile zrozumiałam lekarze chcą jeszcze przeprowadzić chemioterapię adjuwantową. O leczeniu raka przełyku poczytaj tu: http://www.onkonet.pl/dl_npp_rakprzelyku.html Między innymi są tu podane standarty chemioterapii:
Cytat:
Schematy chemioterapii stosowane w leczeniu raka przełyku:
FP – 5-fluorouracyl, cisplatyna
2 cykle: cisplatyna 80 mg/m2 dożylnie w 1 dniu cyklu, fluorouracyl 800 mg/m2 dożylnie w 1-4 dniu cyklu w ciągłym 24-godzinnym wlewie co 3 tygodnie
MF – mitomycyna, fluorouracyl
1 cykl: mitomycyna 10 mg/ m2 dożylnie w dniu 1, fluorouracyl 1000 mg/ m2 /dzień dożylnie we wlewie ciągłym w dniach 1-4 i 29-32
MBC – metotreksat, bleomycyna, cisplatyna
Co 21 dni: metotreksat 40 mg/ m2 dożylnie w dniu 1 i 14, bleomycyna 10 jednostek domięśniowo w dniu 1, 8 i 15, cisplatyna 50 mg/ m2 dożylnie w dniu 4
FAP – fluorouracyl, doksorubicyna, cisplatyna
Co 4 tygodnie: fluorouracyl 600 mg/ m2 dożylnie w dniu 1 i 8, doksorubicyna 30 mg/ m2 dożylnie w dniu 1, cisplatyna 75 mg/ m2 dożylnie w dniu 1
Zródło cytatu jak wyżej.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-10-08, 07:43 Temat: Rak Przełyku |
[/b] Semper Fidelis napisał/a: | nie dość że cos omineli to niechcieli mnie kontrolować pomimo moich wielokrotnych próźb tłumacząc się Norweskimi zasadami że kontroli się nie przeprowadza więc przez to ten węzełdalej sobie rósł. | Niestety systemy zdrowotne w innych krajach funkcjonują różnie. Wiem to z autopsji bo sama mieszkam zagranicą i ciągle jestem konfrontowana z innym (niemieckim) systemem zdrowotnym. To co tu jest standartem w Polsce jest płatne (czasami niedostępne) a polskie dobre standarty tu nie zawsze są poważane i wdrażane.
Semper Fidelis napisał/a: | Teraz onkolog rozważa po operacji adjuwantową chemioterapie | Ze względu na przebieg całej historii wydaje mi się to słuszne. Poprzez zajęty węzeł komórki mogą się rozsiać.
Trzymam kciuki i pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-10-05, 07:56 Temat: Rak Przełyku |
Cytat: | Onkolog mówi że jeśli to węzeł który został przegapiony to lepiej niż jakby był węzeł z wznowy nowotworowej. Co wy o tym sądzicie ????? | Tu byłabym zgodna z lekarzem. Jednak to że go "przegapili" jest nie do wybaczenia - sorry.
Pozdrawiam serdecznie |
|
|